Skip to main content

Huizenstede Makelaars beantwoordt de vraag van de maand

Wat houdt waardebepaling van mijn woning in?

Huizenstede Makelaars: “Een waardebepaling van de woning is iets anders dan een taxatie. Bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald middels een rapport dat wordt opgesteld door een gecertificeerd taxateur. De taxateur neemt zeer uitgebreid alle eigenschappen van de woning onder de loep en geeft daar vervolgens een waarde aan. Al deze waarden worden in een officieel rapport vastgelegd. Voor een taxatierapport betaal je gemiddeld tussen de 0,17 en 0,20 procent van de getaxeerde waarde.

Een waardebepaling zit iets anders in elkaar. Bij een waardebepaling wordt er door de makelaar een ruwe schatting afgegeven van de waarde van jouw woning. Een waardebepaling is een door de makelaar opgestelde verklaring waarin de totale oppervlakte van de woning en een vraagprijsadvies worden afgegeven. Een waardebepaling is dus veel minder uitgebreid dan een taxatierapport. Wij bieden een waardebepaling gratis aan.

Wanneer kies je voor een taxatierapport en wanneer voor een waardebepaling? Een waardebepaling is waardevol omdat je snel en goedkoop achter de ‘ruwe’ waarde van je woning komt. Dit is handig omdat je bijvoorbeeld graag wilt weten of er overwaarde op je huis zit. Maar ook omdat je verhuisplannen voor de toekomst wilt gaan maken en je graag wilt weten hoe wild je dromen mogen zijn. Bij een waardebepaling krijg je de gegevens boven tafel die iets vertellen over de exacte afmeting van de woning en kadastrale gegevens. En dat kan handig zijn als je wilt gaan verkopen. Een taxatierapport is nodig als jij een hypotheek wilt gaan aanvragen bij de bank. Dan wordt alleen een officieel taxatierapport, goedgekeurd door de NWWI, aanvaard.”

Team Huizenstede