Skip to main content

Huis verkopen aan bekende mét verkoopmakelaar: 5 voordelen

Een huis verkopen aan een bekende klinkt gemakkelijk, maar vaak ontbreekt bij de verkoper de kennis om een verkoop te regelen. Ook is het bij verkoop een pré dat iemand, zonder emotionele betrokkenheid, meehelpt bij de onderhandelingen. Verkopers schakelen daarom vaak een verkoopmakelaar in. Hoe kun je woningverkopers het beste helpen?

1) Advies over de verkoopprijs

Bij de verkoop van een huis moet met de marktwaarde rekening gehouden worden. Wordt er minder betaald dan de marktwaarde? Dan telt het te weinig betaalde bedrag als een schenking en betaalt de verkoper hierover belasting. Als verkoopmakelaar kan je de verkoper helpen met een juiste waardebepaling.

2) Hulp bij maken van een verkoopdossier

De bekende die de woning koopt, weet al wel hoe de woning eruit ziet. Maar een huizenkoper heeft meer informatie nodig. De verkoopmakelaar bundelt alle informatie, zoals het taxatierapport en de eigendomsakte, in een verkoopdossier.

3) Advies over roerende zaken

Bij de koop van een huis gaat het in principe alleen om het huis en de grond. Soms worden er ook roerende zaken meeverkocht. De verkoopmakelaar kan de verkoper en koper helpen met advies over mogelijk te verkopen roerende zaken, zoals vloeren.

4) Hulp bij de onderhandelingen

Afspreken wie het volgende rondje aan de bar betaalt, is wat anders dan met vrienden onderhandelen over de prijs van een woning. Voor de verkoopmakelaar ligt hier de taak om de onderhandelingen te doen met de kopende partij. Zo zorg je voor een koopsom die niet onder de marktwaarde terecht komt.

5) Hulp bij opstellen voorlopig koopcontract

Als de onderhandelingen succesvol afgerond zijn, is het tijd om deze afspraken goed vast te leggen. De verkoopmakelaar helpt om alle afspraken in een voorlopig koopcontract te zetten en deze vervolgens naar de notaris te sturen.

Advertorial 11 mei 2017 Geschreven door redactie Vastgoed