Skip to main content

 

Hoe staat het met de woningmarkt in Haarlem?

Op de website van het NVM komen regelmatig NVM-afdelingsvoorzitters aan het woord over de situatie op de woningmarkt in hun regio. Deze keer is het de beurt aan voorzitter Jan van Son van de NVM-afdeling Haarlem, waar sprake is van een overspannen woningmarkt. “Rond de 50% van de woningen wordt hier boven de vraagprijs verkocht.”

De woningmarkt in de regio Haarlem heeft zich sinds eind 2015 ontwikkeld van een kopersmarkt naar een volledige verkopersmarkt, aldus Jan van Son. “Toen de rente daalde, kwam de markt ineens weer op gang. We bleken er niet zo slecht voor te staan als we dachten en alles werd ineens weer een stukje betaalbaarder. De grote massa die destijds te koop stond, is inmiddels allang verkocht. Wat nu op de markt komt, is hier binnen één à twee weken verkocht.”

Overspannen

Dat geldt volgens Van Son voor bijna alle typen woningen. “Was er eerst vooral veel vraag naar woningen in populaire wijken als Kleverpark en Bos en Vaart, nu zie je dat ook woningen in andere wijken snel weg zijn. Er is bijna niets meer te koop.

In die zin is hier zeker sprake van een overspannen woningmarkt. Haarlem is een soort overloopgemeente van Amsterdam geworden. Rond de 50% van de woningen wordt hier boven de vraagprijs verkocht.”

Daarbij valt op dat met name de woningen die in de afgelopen vijf jaar goed verbouwd en dus helemaal af zijn, extra snel verkocht worden, vertelt Van Son. “Daar worden dan ook enorme prijzen voor betaald.”

Starters

Gevolg van dit alles is wel dat starters in Haarlem bijna niet meer aan bod komen. “Aan de onderkant van de markt wordt heel veel opgekocht door beleggende particulieren.

De startersmarkt begint hier bij kleine appartementen van 160.00-170.000 euro, een kleine grondgebonden woning begint bij 250.000 euro. Dus dan moet je als starter over eigen vermogen en een goed salaris beschikken, wil je dat überhaupt kunnen financieren.”

Er wordt bovendien niet veel nieuwbouw gepleegd in Haarlem. “Wat wordt gebouwd, zijn vooral appartementen. Die lopen erg goed. Naar mijn mening zouden er meer kleinere woningen voor starters bijgebouwd moeten worden.”

Toekomst

De toekomst van de woningmarkt in Haarlem wordt lastig, aldus Van Son. “De honderd makelaarskantoren hier bedienen een relatief klein verzorgingsgebied. Met weinig aanbod is het een uitdaging om je kantoor draaiende te houden. Kijken we naar de huizenprijzen, dan verwacht ik dat die hier altijd hoog zullen blijven, omdat bijna alles uit oudbouw moet komen.

Zolang wij overloopgebied van Amsterdam blijven, heeft dat een enorme aanzuigende werking. Zoals de ons omliggende plaatsen als Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Beverwijk en IJmuiden overloopgebied aan het worden zijn van Haarlem. Als gevolg daarvan trekt ook daar de huizenmarkt enorm aan.”

Bron: NVM