Skip to main content

In Nederland heeft ieder huis een energielabel. Het energielabel loopt van A tot en met G en geeft het energieverbruik van de woning aan. Vanaf januari 2021 gelden er nieuwe regels voor de bepaling van het energielabel. Wat het energielabel betekent én wat er is veranderd lees je hier.

Wat betekent het energielabel?

Het energielabel toont aan hoe energiezuinig een woning is. De verkoper (of verhuurder) van een huis moet ook altijd een energielabel laten zien bij verkoop (of verhuur), zodat de nieuwe eigenaar op de hoogte is van het energieverbruik. Op ieder label staat aangegeven welke mogelijkheden er zijn om de woning energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbelglas of dakisolatie. Een energielabel is tien jaar geldig.

Welke energielabels zijn er?

De energielabels worden aangegeven van A t/m G. Woningen met een A++++-label (groen) zijn het energiezuinigst en de minst zuinige woningen krijgen een G-label (rood). Bij energielabel G zijn er veel verbeteringsmogelijkheden op het gebied van energieprestaties.

Een NVM-makelaar kan je adviseren over energielabels en verbeteringen op het gebied van de verduurzaming van jouw woning.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Vanaf 1 januari 2021 gaat de aanvraag van het energielabel niet meer digitaal, maar moet je een afspraak maken met een gecertificeerde energieadviseur. De adviseur komt langs en inspecteert de woning. Op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen, warmtebronnen en hoeveel energie de woning verbruikt, stelt hij het energielabel op. Vervolgens registreert hij het energielabel.

Voorlopig en definitief energielabel

In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel toegezonden. Het voorlopige energielabel was een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Het voorlopige energielabel is per eind 2020 niet meer in te zien.

Moet ik bij de aankoop rekening houden met het energielabel?

Als koper van een woning wil je vroegtijdig inzicht hebben in de energiezuinigheid van een woning. Bij de aankoop van een huis is het daarom belangrijk om het energielabel te checken. De verkoper (of verhuurder) is ook verplicht dit te laten zien in advertenties. Het energielabel heeft namelijk invloed op het wooncomfort, de maandelijkse energielasten en de prijs van de woning. Hoe beter het energielabel, hoe gunstiger dat is voor de waarde van het huis. Een NVM-makelaar kan je helpen bij het controleren van het energielabel.

Energielabel bij verkoop en verhuur woning: wat moet ik doen?

Bij de verkoop of verhuur van een woning ben je als eigenaar verplicht een energielabel te tonen bij advertenties in commerciële media, zoals bijvoorbeeld funda, Facebook, lokale bladen. Maar ook in de flyer of poster van het makelaarskantoor dat je woning verkoopt of verhuurt.

Het label dient dus voor de ‘in verkoop name’ al aanwezig te zijn zodat het kan worden meegenomen in advertenties en dergelijke. Vanaf 1 januari 2022 handhaaft de overheid hier actief op en riskeer je als verkoper of verhuurder een boete als het energielabel ontbreekt. Als je geen advertenties gebruikt, bijvoorbeeld bij onderhandse verkoop, is het niet nodig een label te vermelden.

Je bent daarnaast als verkoper of verhuurder– aanvullend op de hierboven genoemde verplichtingen m.b.t. adverteren – verplicht bij oplevering (nieuwbouw), verkoop (transport van de woning) of verhuur het energielabel aan de koper of huurder te geven.

Kan ik mijn energielabel verbeteren?

Met de verduurzaming van je huis kan je het energielabel verbeteren. Door bijvoorbeeld het isoleren van het dak, de aanleg van zonnepanelen of een hybride warmtepomp verbruik je minder (fossiele) energie.

Dat is niet alleen gunstig voor de maandelijkse energiekosten en voor het milieu, maar ook voor de verkoop van het huis. De woningwaarde kan namelijk met duizenden euro’s stijgen. Daarbij worden huizen met een duurzamer energielabel gemiddeld sneller verkocht.

Wil je weten wat je kunt doen om je huis te verduurzamen en het energielabel te verbeteren? Een NVM-makelaar kan hierbij helpen.

Bron: https://www.nvm.nl/wonen/energielabel-woningen/