Skip to main content

6 tips om je huis (en hoofd) koel te houden

Houd ramen en deuren overdag gesloten

Als op hete dagen de zon boven de horizon verschijnt is het zaak ramen en deuren gauw te sluiten, jaloezieën en zonwering te laten zakken en gordijnen dicht te trekken. Om de koelte van de nacht in huis te houden, doe je dat wat je ’s winters doet om de warmte juist binnen te houden. Potdicht, dus ook geen raam op een kier.  En schakel overdag de mechanische ventilatie van je huis uit, als je die hebt. Als de zon dan weer achter de horizon is verdwenen, doe je juist zoveel en zo ver mogelijk open. Binnen en buiten, alle deuren, ramen maar ook de gordijnen. Precies, slapen met gordijnen open. Maar denk ook eens aan het openzetten van de vlieringtrap, en het openen van de kiepraampjes daar.

Vermijd elektrische apparaten

Elektrische apparaten genereren warmte. Stel klusjes als strijken en stofzuigen dan ook uit tot ’s avonds, als het afkoelt. Een computer genereert meer warmte dan een laptop of tablet, dus probeer zo veel mogelijk werk op mobiele apparaten te doen die minder warmte afgeven. Ook een televisie kan flink wat warmte afgeven. Probeer ook zo kort en koel mogelijk te douchen om de hoeveelheid warme lucht tot een minimum te beperken. Over het algemeen geldt dat energiezuinige apparaten minder warmte afgeven, waardoor zuinige lampen echt het verschil kunnen maken op warme zomeravonden.

Gebruik je ventilator slim

Plaats een ventilator die de warme lucht van binnen naar buiten blaast. Zet die bij een raam aan de, in zeilerstermen, lijzijde van het huis. Dat is de kant waar de wind naartoe blaast – bij zuidwestenwind is dat een raam aan de noordoostzijde. Als je dat niet even nauwkeurig bekijkt, kan een ventilator zelfs contraproductief werken. ’s Avonds kun je de ventilator gebruiken om koude lucht van buiten naar binnen te blazen door de ventilator voor een open raam te zetten.

Kook buiten, niet binnen

Koken genereert warmte en een koude maaltijd zoals een salade is op een warme dag extra lekker en je hoeft er bijna niets voor te koken of te bakken. Toch wil niet iedereen dagenlang salade eten. Let wel dat binnen koken  extra warmte oplevert in het huis. Een barbecue is dan ook een eenvoudige manier om het bereiden van je maaltijd naar buiten te verhuizen. Als je liever een maaltijd met pannen bereidt kun je ook een campingkooktoestel in de tuin of op het balkon zetten, dan blijft het binnen lekker koel.

Zet water op je platte dak

Bungalowbezitters, noodgebouwbewoners, bovensteverdiepingers en woonbootschippers weten als geen ander hoe heet het kan worden onder een plat dak. Brandende zon op een zwarte plak teer doet de temperatuur in de ruimte eronder al vroeg in de ochtend stijgen tot saunawaardes. Maar een grote plas water op het platte dak voorkomt het ergste. Een woonbootbewoner pompt dat eenvoudigweg uit de plomp. Ik ken bungalowbezitters die een waterput hebben geslagen speciaal om hun dak koel te houden.

Kleed je licht

Klinkt logisch, en is feitelijk het omgekeerde van het winteradvies “trek een extra trui aan”, maar misschien kun je meer vierkante centimeters stof besparen dan je denkt. Korte sokken, luchtige schoenen, lichte kleuren. Mannen trekken beter een hemd dan een t-shirt aan onder hun overhemd, vrouwen beter een rok dan een broek. Dan blijf je koel. Even goed plannen ’s ochtends voor de kledingkast kan heel wat zweetdruppels schelen. Vooral belangrijk: je verliest veel warmte via je hoofd en voeten. Aan het eerste kunnen we niet veel doen, het laatste wel. Dus uit die sokken! Slippers zijn je beste vrienden op warme dagen.