Skip to main content

5 x Duurzaam wonen zonder grote investeringen

Je kan tegenwoordig geen krant meer lezen of journaal bekijken zonder dat termen als ‘energiezuinig’, ‘energieneutraal’ en ‘nul op de meter’ je om de oren slingeren. Verduurzamen betekent vaak eerst investeren. Maar wat als je portemonnee dat nu niet toestaat? Huizenstede Makelaars geeft 5 low budget tips voor duurzaam wonen.

Natuurlijk, op termijn verdien je een investering in zonnepanelen of het toepassen van isolerende maatregelen terug. Past zo’n forse investering op dit moment niet in je budget, maar wil je wél duurzamer wonen? Met deze vijf low budget tips kan je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld.

1. Zet je verwarming een graadje lager

Een warm huis is wel zo comfortabel. Toch is zo’n lekker verwarmd huis niet echt milieubewust én levert het (onnodig) hoge stookkosten op. Zet de verwarming eens een tikje lager! Door kamerdeuren gesloten te houden en alleen de ruimtes te verwarmen waar je daadwerkelijk gebruik van maakt spaar je het milieu. Zit je ‘s avonds stil en vind je dat ‘tikkie lager’ net iets te fris? Trek dan een warm vest aan of kruip onder een fijn plaid.

2. Afval scheiden en reduceren

In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Bij duurzaam wonen hoort ook het verminderen van afval. Verminder het gebruik van plastic (boterham)zakjes en bedenk eens welke materialen nog een tweede leven zouden kunnen krijgen. Zo zitten basisscholen regelmatig te springen om glazen potjes, closetrolletjes of lege boterbakjes voor de nodige knutselwerkjes. Door al het afval te scheiden lever je een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de afvalberg. Probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien en las wekelijks een ‘kliekjesdag’ in. Dat scheelt je een dag koken!

3. Haal groen in huis

Planten in je interieur zijn onmisbaar. Je sluit hiermee niet alleen naadloos aan op de laatste interieurtrends, planten zijn ook nog eens ideale natuurlijke luchtverfrissers. Een duurzame vorm van decoratie dus!

4. Korter douchen

Met deze tip sla je drie vliegen in één klap! Je voorkomt onnodige verspilling van water. Je bespaart jezelf de nodige stookkosten, verwarmen van water is namelijk bést een duur grapje. En ten derde doe je ook je huid er een plezier mee, (te) lange blootstelling aan water is namelijk niet goed voor je huid.

5. Tweedehands, nog een kans!

Ben je uitgekeken op je salontafel of zoek je een nieuw tv meubel? Breng eens een bezoek aan de plaatselijke kringloopwinkel of kijk op Marktplaats. Voor slechts een fractie van de nieuwprijs tik je daar wellicht iets moois op de kop. En jouw oude exemplaar kan je via dit online kanaal heel eenvoudig verkopen. Zo krijgt het meubelstuk waar jij op uitgekeken bent een tweede leven én jij houdt er een zakcentje aan over.

Voor duurzaam wonen hoef je echt geen geitenwollen-sokken-type te zijn, integendeel! Bewust(er) leven is hot, draagt bij aan een betere wereld en kan ook nog eens verrassend positief uitpakken voor je portemonnee.